Οι κορωνοϊοί (CoV) είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών. Προκαλούν ασθένειες που κυμαίνονται από κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας της Μέσης Ανατολής (MERS).

Ο νέος Coronavirus (SARS-CoV-2) είναι ένα νέο στέλεχος κορονοϊών, ο οποίος είναι το αίτιο της πανδημίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 στη Wuhan της Κίνας. Προκαλεί την νόσο CoVID-19, ονομασία που δόθηκε από τον WHO στις 11 Φεβρουαρίου 2020. Η νόσος είναι ιδιαίτερα μολυσματική.

Τα κοινά σημεία της λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής όπως μυαλγίες, αρθραλγίες, καταβολή δυνάμεων και κακουχία, συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως φαρυγγαλγία, βήχα, δύσπνοια, πνευμονία, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτωματολογία από το πεπτικό όπως ναυτία, έμετοι, διάρροιες ενώ χαρακτηριστικό της νόσου θωρείται η απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία).

Για την εργαστηριακή διάγνωση υπάρχουν πολλά τεστ εκ των οποίων στην πρώτη γραμμή είναι η μοριακή διάγνωση (RT-PCR), η άμεση ανίχνευση αντιγόνου και η ορολογική διάγνωση (αντισώματα IgG και IgM).

Η μοριακή διάγνωση είναι προς το παρόν το πιο ισχυρό όπλο της εργαστηριακής διερεύνησης του COVID 19. Η ανίχνευση του ιού πραγματοποιείται σε εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ιογενείς πνευμονίες συνήθως δεν οδηγούν στην παραγωγή πτυέλων ή πυωδών εκκρίσεων. Επομένως η μέθοδος συλλογής που χρησιμοποιείται για να ληφθεί ένα δείγμα είναι συνήθως ένα ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Το ρινοφαρυγγικό δείγμα είναι ανώτερο από το στοματοφαρυγγικό δείγμα και κατώτερο από ένα δείγμα από το κατώτερο αναπνευστικό είναι καταλληλότερο (βρογχοσκόπηση).

Το δείγμα πρέπει να ληφθεί εντός 3-4 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ιδανικά τις πρώτες 48 ώρες, ενώ σε ασυμπτωματικούς 4-7 ημέρες μετά την έκθεση ή επαφή με πιθανό ή διεγνωσμένο κρούσμα. Η λοίμωξη σε αρχικό/πρώιμο στάδιο μπορεί να μην διαγνωσθεί.

Όλα τα δείγματα που συλλέγονται για εργαστηριακή διερεύνηση κρουσμάτων υπόπτων για λοίμωξη από το νέο κορωναϊό, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσματικά και πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να εφαρμόζουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, μάσκα FFP2, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπα με μακριά μανίκια).

 Η δειγματοληψία πραγματοποιείται στην επιχείρηση σας και στους χώρους της εταιρείας σας από εξειδικευμένο προσωπικό, τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου (PCR) εκδίδονται αυθημερόν.