Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι μια εξέταση η οποία αναλύει το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από την καρδιά και αποτελεί το γράφημα των μεταβολών των ηλεκτρικών δυναμικών της καρδιάς από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η εξέταση γίνεται με την κατάλληλη συσκευή η οποία καταγράφει σε χαρτί το ηλεκτρικό σήμα που παράγει η καρδιά κατά τη λειτουργία της.
Είναι η πιο απλή, ανώδυνη, γρήγορη, ασφαλής και φθηνή εξέταση της καρδιακής λειτουργίας, η οποία είναι απαραίτητη σε κάθε ολοκληρωμένη καρδιολογική εκτίμηση καθώς μπορεί να δώσει πολλές, χρήσιμες και πολύτιμες πληροφορίες στον ιατρό για την υγεία του ασθενούς.
Η διάγνωση μέσω του ηλεκτροκαρδιογραφήματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της καρδιολογικής εξέτασης καθώς μπορεί να προσδιορίσει και ανατομικά την εντόπιση του προβλήματος.
Στην πράξη τοποθετούνται ειδικά ηλεκτρόδια στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς. Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος παραμένει ακίνητος και γίνεται η καταγραφή του ΗΚΓ.
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μαρτυρεί παθήσεις της καρδιάς όπως έμφραγμα (παλιό ή νέο), αρρυθμίες όπως κολπική μαρμαρυγή, ο κολπικός πτερυγισμός, ταχυκαρδία(κολπική ή κοιλιακή), βραδυκαρδία, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα και άλλες σημαντικές παθήσεις που αφορούν τόσο στον καρδιακό ρυθμό αλλά και στην αρχιτεκτονική της καρδιάς.
Συστήνεται προληπτικά σε αθλητές/ άτομα που γυμνάζονται και άτομα άνω των 40 ετών.
Επί ενδείξεων σε άτομα με αρρυθμία, αίσθημα παλμών, φτερουγίσματα, πόνο στο στήθος, εύκολη κόπωση, φούσκωμα, λιποθυμία, ζάλη, – μεταβολικές διαταραχές (αφυδάτωση κλπ)
Η διάρκειά δεν υπερβαίνει τα πέντε λεπτά. Δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία του εξεταζόμενου. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.