Holter ρυθμού

Το Holter ρυθμού ή αλλιώς περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία αναφέρεται στη συνεχή, καταγραφή του καρδιακού ρυθμού χρησιμοποιώντας φορητό εξοπλισμό στον ασθενή για 24 ή 48 ώρες σε συνθήκες που αντιπροσωπεύουν την καθημερινότητά του.
Αναφέρεται και ως 24ωρη ή 48 ώρη καταγραφή του καρδιακού ρυθμού ή καταγραφέας ρυθμού και συχνά αποκαλείται και Holter καρδιάς.
Η τοποθέτηση του χόλτερ ρυθμού είναι απλή και η όλη διαδικασία δεν κρατά παραπάνω από 10 λεπτά. Χρησιμοποιείται μια μικρή ειδική φορητή ηλεκτρονική συσκευή η οποία προσδένεται συνήθως στη μέση του ασθενούς με μία ειδική ζώνη. Ειδικά αυτοκόλλητα προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο θώρακα του ασθενούς που συνδέονται με την συσκευή μέσω καλωδίων (από 3-10).
Το Holter ρυθμού τοποθετείται για τη διερεύνηση ορισμένων συμπτωμάτων του ασθενούς όπως ζάλη, λιποθυμία, συγκοπτικό ή προσυγκοπτικό επεισόδιο, αίσθημα παλμών, φτερουγίσματα, πόνο στο στήθος, εύκολη κόπωση, ατονία, δύσπνοια ή ‘‘φούσκωμα’’.
Επίσης χρησιμεύει στον έλεγχο και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας στην φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγηθεί στον ασθενή. Ακόμη έχει σημαντική εφαρμογή στην παρακολούθηση χρόνιων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσου καθώς και για την αξιολόγηση κινδύνου σε συγκεκριμένες παθήσεις (πχ κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου λόγω αρρυθμιών) ώστε να αποφασιστεί η τοποθέτηση ή όχι απινιδωτή.
Απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία του εξεταζόμενου. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.