Η μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε πρώτα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου 2021.Η επιδημιολογική κατάσταση στη Ν. Αφρική έχει χαρακτηριστεί από τρεις διαδοχικές κορυφές (αυξήσεις) στις καταγεγραμμένες περιπτώσεις με την τελευταία από αυτές να είναι η Δέλτα μετάλλαξη. Τις τελευταίες εβδομάδες οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί απότομα, με ταυτόχρονη ανίχνευση της Β.1.1.529 μετάλλαξης (Όμικρον). Το πρώτο γνωστό περιστατικό (Όμικρον) επιβεβαιώθηκε από δειγματοληψία στις 9 Νοεμβρίου 2021.
Αυτή η παραλλαγή έχει ένα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, κάποιες από τις οποίες είναι ανησυχητικές. Πρώιμα στοιχεία καταδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτή την εκδοχή του ιού συγκρινόμενο με πρότερες εκδοχές (όπως η άλφα, βήτα και Δέλτα). Ο αριθμός των περιστατικών διαφαίνεται αυξανόμενος σε όλες τις επαρχίες της Ν. Αφρικής. Τα PCR τα οποία πραγματοποιούνται συνεχίζουν να είναι αξιόπιστα και να ανιχνεύουν την Όμικρον εκδοχή.
Αρκετά εργαστήρια έχουν επισημάνει ότι στο μοριακό τεστ το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, ένα από τα τρία γονίδια στόχους (συγκεκριμένα το S γονίδιο) δεν ανιχνεύεται πλέον και με βάση αυτό το PCR τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος ανίχνευσης της Όμικρον εκδοχής. Ακολουθώντας αυτή την προσέγγιση η εκδοχή Όμικρον μπορεί να ανιχνευθεί με ταχύτερο ρυθμό από ότι οι προηγούμενες εκρήξεις της μόλυνσης, υποδηλώνοντας ότι αυτή η εκδοχή έχει ένα πλεονέκτημα αυξήσεως.
Υπάρχει ήδη ένας αριθμός μελετών αυτή τη στιγμή τις οποίες η ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων θα συνεχίσει να αξιολογεί για την Όμικρον εκδοχή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεχίσει να επικοινωνεί και αξιολογεί τα νέα ευρήματα στα κράτη μέλη και να τα κοινοποιεί στο κοινό.
Η ομάδα μελέτης, βασισμένη στα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί ενδεικτικά μιας επιζήμιας αλλαγής στην επιδημιολογία του Covid-19, έχει συμβουλεύσει τον Π.Ο.Υ. ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανησυχητική εκδοχή (Variant of concern ή εν συντομία VOC) και ο ΠΟΥ έχει ορίσει την B.1.1.529 ως ανησυχητική με την ονομασία Όμικρον.
Ως τέτοια λοιπόν στα κράτη έχει ζητηθεί να κάνουν τα ακόλουθα:
- να αυξήσουν την επαγρύπνηση και να συγκεντρώσουν τις προσπάθειες τους ώστε να κατανοήσουμε την εξάπλωση των μεταλλάξεων του SARS-COV-2.
- να πραγματοποιούν ολοκληρωμένη αλληλουχία γονιδίων και να την καταχωρούν σε μια κοινή βάση πληροφοριών όπως το GISAID.
- να αναφέρουν τα αρχικά κρούσματα/περιπτώσεις σχετιζόμενα με την ανησυχητική εκδοχή (Όμικρον) στον Π.Ο.Υ. μέσω του μηχανισμού IHR.
- όπου υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογία και σε συνεννόηση με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, να πραγματοποιούν έρευνες στο πεδίο και εργαστηριακές μελέτες ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων των ανησυχητικών εκδοχών του COVID-19 στην επιδημιολογία, βαρύτητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων, διαγνωστικές μεθόδους, αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, εξουδετέρωση αντισωμάτων ή άλλα σχετικά χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται στα άτομα να λαμβάνουν δραστικά μέτρα ώστε να μειώσουν την πιθανότητα νόσησης από COVID-19 συμπεριλαμβανομένων των αποδεδειγμένων μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων όπως ορθή χρήση μάσκας, υγιεινή και απολύμανση των χεριών, κοινωνική απόσταση, βελτίωση εξαερισμού εσωτερικών χώρων, αποφυγή συνωστισμού και φυσικά πραγματοποίηση εμβολιασμού.
(πηγή : WHO)