Kαθότι η Δέλτα μετάλλαξη του SARS-Cov2 (Covid 19) εξελίσσεται ραγδαία οφείλουμε να αναφέρουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό καθώς και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα:
Το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, γεγονός που εν μέρει οφείλεται επειδή τα μολυσμένα άτομα μεταφέρουν και αποβάλλουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.
Tα εμβολιασμένα άτομα που προσβάλλονται από κορονοϊό μπορεί να φέρουν ιικό φορτίο τόσο υψηλό, όσο εκείνο των μη εμβολιασμένων ατόμων, κάτι που σημαίνει ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό.
Η προσυμπτωματική μετάδοση του ιου ήταν γνωστή από προηγούμενες μεταλλάξεις του SARS COV2 και είχε υπολογιστεί σε 0,8 ημέρες. Nέες έρευνες συνηγορούν οτι το διάστημα έχει αυξηθεί σε 1,8 ημέρες από τη στιγμή που θα θετικοποιηθεί ο ασθενής με τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως εάν ένας ασθενής εμφανίσει συμπτώματα- πχ Τετάρτη πρωί και επιβεβαιωθεί από έλεγχο rapid Ag test η PCR την ίδια ημέρα – υπάρχει πιθανότητα να έχει μεταδώσει το ιικό φορτίο σε στενές του επαφές από τη Δευτέρα το πρωί παρόλο που τότε δεν είχε εκδηλώσει συμπτώματα.
Η μετάλλαξη «Δέλτα», εκτός από τη μεγάλη μεταδοτικότητά της γεγονός που είχε παρατηρηθεί και στην περίπτωση της Άλφα (βρετανικό στέλεχος), φαίνεται πως διαφοροποιείται από τις άλλες γνωστές παραλλαγές του κορωνοϊού και ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Συμπτωματολογία
Η καταγραφή των νέων συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το στέλεχος «Δέλτα» από τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όταν οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι ασθενείς αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα που συνηγορούν για μετάλλαξη «Δέλτα» είναι:
- Ρινική καταρροή
- Επίμονος βήχας
- Πονόλαιμος
- Πονοκέφαλος
- Πυρετός/Δέκατα
- Εμβολιασμός
Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από την COVID-19. Δεδομένα από 2 μελέτες (οι οποίες αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθούν)δείχνουν σημαντικά στοιχειά ότι το ιικό RNA μειώνεται ταχύτερα σε εμβολιασμένα άτομα παρά σε μη εμβολιασμένα άτομα, υποδηλώνοντας ότι οι εμβολιασθέντες (εκτός απ’ οτι πιθανότατα θα νοσήσουν ηπιότερα και σε μικρότερο βαθμό) είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την παθογένεια της «Δέλτα»μετάλλαξης έναντι άλλων στελεχών δεν έχουν ξεκαθαρίσει και αναμένουμε συλλογή επιπλέον δεδομένων.