Η διαλείπουσα εκδηλώνεται με άλγος κατά την βάδιση ο οποίος αναγκάζει τον ασθενή να διακόψει το βάδισμα προκειμένου να υφεθεί. Ο ασθενής δηλαδή αφού περπατήσει κάποια απόσταση αντιλαμβάνεται πόνο στη γάμπα ή το πόδι όταν περπατάει και αναγκάζεται να σταματήσει για να του περάσει. Ο πόνος μπορεί αν εντοπίζεται στον μηρό, τον γλουτό ή την γαστροκνημία.

Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί ως έντονος μυϊκός πόνος αλλά και ως σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία. Οφείλεται σε στένωση των αρτηριών των κάτω άκρων η οποία οδηγεί σε ανεπαρκή αιμάτωση των μυών και σε επακόλουθο αναερόβιο μεταβολισμό των σκελετικών μυών των κάτω άκρων.

Η διαλείπουσα χωλότητά αποτελεί το 2ο στάδιο κατά Fontain της περιφερικής αρτηριακής νόσου (ΠΑΝ) των κάτω άκρων. To 1o στάδιο αφορά στην ασυμπτωματική ΠΑΝ, το 3ο στο άλγος ηρεμίας, δηλαδή τον πόνο στο πόδι ο οποίος είναι συνεχής, δεν εμφανίζεται δηλαδή έπειτα από κούραση με το περπάτημα, εμφανίζεται ιδιαίτερα την νύχτα και τον ξυπνάει από τον ύπνο του και ο ασθενής ανακουφίζεται μόνο όταν κρεμάσει το πόδι από το κρεβάτι, ενώ το 4ο στάδιο αφορά στην απώλεια ιστού με παρουσία έλκους ή γάγγραινας ισχαιμικής αιτιολογίας.

Συνηθέστερη αιτία της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι η αθηρωμάτωση/αθηροσκλήρυνση αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλα νοσήματα όπως είναι οι αγγειίτιδες, η νόσος του Buerger (αποφρακτική θρομβαγγειΐτιδα), η ινομυϊκή δυσπλασία, η παγίδευση και η ινώδης κυστική εκφύλιση της ιγνυακής αρτηρίας.

Η διάγνωση τίθεται με το ιστορικό, την μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη πίεσης (ΑΒΙ), εξετάσεις αίματος κυρίως λιπιδαιμικό προφίλ και το τρίπλεξ αγγείων κάτω άκρων. Για ακριβέστερη εκτίμηση του βαθμού της στένωσης ή της απόφραξης των αρτηριών και της έκτασης της πάθησης μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με εξειδικευμένες εξετάσεις κατά την κρίση του ιατρού ιδίως σε περιστατικά τα οποία χρειάζεται να χειρουργηθούν.

Η ύπαρξη ΠΑΝ στα κάτω άκρα υποδηλώνει την πιθανότητα ύπαρξης αθηρωμάτωσης και σε άλλους αρτηριακούς κλάδους και ιδιαίτερα στα στεφανιαία (40-60%) και στα εγκεφαλικά (25-50%) αγγεία. Για τον λόγο αυτό συνίσταται να γίνεται έλεγχος και των άλλων αγγείων με triplex καρωτίδων και καρδιολογικό έλεγχο με ΗΚΓ, triplex καρδιάς και τεστ κόπωσης.